Islam “La Convivencia”

Islam!

La Convivencia! Convivencia! Convivencia!

umayyad-cordoba

Itulah Islam, prinsip itu tidak berubah. Islam membawa mesej perdamaian, keharmonian dan keamanan. Sebagaimana, Nabi Muhammad SAW mentadbir sebuah kerajaan Islam Madinah dengan adil dan sentosa, yang di dalamnya terdiri daripada muslim, yahudi dan nasara, pelbagai etnik dan bangsa. Sekitar 1400 tahun lalu, di bawah payung Sahifah Madinah, termeterai ikatan janji “Kebersamaan” dalam  aspek sosial, ekonomi dan kehidupan dan mempertahankannya dari ancaman musuh.

Firman Allah Taala (Saba’ ayat 15) :

34_15

 

Maksud: 

Sesungguhnya bagi kaum Saba’ ada tanda (kekuasaan Tuhan) di tempat kediaman mereka mempunyai dua buah kebun di kanan dan kiri (kepada mereka dikatakan): “Makanlah olehmu dari rezeki (yang Kami kurniakan) Tuhanmu dan bersyukurlah kepadaNya”. (Negerimu) Adalah negeri contoh terbaik dan (Tuhanmu) Maha Pengampun.

Umat Islam, dianugerahkan Allah Taala dengan kekayaan hasil bumi. Negara – negara arab dilimpahi berjuta – juta galen minyak samada di lautan dan di darat. Malaysia dan nusantara kekayaannya meliputi perhutanan, rempah ratus, minyak, pertanian, emas dan banyak lagi. Inilah yang menjadi kegilaan dunia barat terhadap dunia Islam selepas revolusi perindustrian di eropah satu ketika dulu.

Santun dan hebatnya muslim, selama lebih 1000 tahun non – muslim hidup dengan aman, dilindungi hak dan diberikan keadilan selayaknya. Tanpa ada prejudis terhadap pemerintahan Islam, mereka juga membantu meningkatkan kesinambungan ilmu, sains dan teknologi. Bermula dari Kerajaan Islam Madinah, Zaman Khulafa’ur Rasyidin, Daulah Bani Umayyah di Damsyik, Daulah Islamiah Andalus, Daulah Bani Abbasiyyah, dan Daulah Uthmaniyyah. Selain itu,

ajedrezmorojudio

La Convivencia ini juga wujud di nusantara alam Melayu seperti Kesultanan Melaka, Aceh, Pasai, Mataram, Banten, Tidor, Ternate, Demak, Riau – Lingga dan lain – lain dengan kedatangan para korporat dan usahawan dari tanah Arab, India dan China. Bahkan mereka duduk bersama menetap, dan berkahwin dengan penduduk tempatan.

Namun, umat Islam pada abad ke 18 – 19 hilang punca kuasa apabila zaman kolonialisme mula meruntuhkan sedikit demi sedikit kuasa khilafah Uthmaniyyah, pada masa yang sama berlaku pengkhianatan oleh beberapa watak “munafik” yang gila kuasa dan kemaruk harta kekayaan. Akhirnya, negara dan bangsa tergadai.

Contoh.

mehmed_the_conqueror_by_al_brazyly-d376hl9

Sejarah pembukaan Kota Konstantiniyyah (Constantinople) oleh Sultan Mehmet al-Fateh pada 29 Mei 1453 juga turut dibantu oleh pelbagai bangsa. Contohnya jurutera pintar dari Hungary bernama Orban, mereka cipta meriam terhebat zaman itu, The Great Bombard. Senjata termoden dan terbesar yang pernah dibina itu berjaya meruntuhkan 3 lapisan kubu Kota Konstantiniyyah. Hingga hari ini, teknologi ini diperkembangkan.

20090111-180px-abderramaniii

Di bumi Andalus (Spain), umat Islam (Arab dan Bar Bar), Yahudi, Nasrani dan orang tempatan mereka berekosistem dalam struktur sosial, ekonomi dan politik. Pemerintah Abdul Rahman III (912 – 961) telah membina jaringan ukhwah yang kukuh antara 3 pihak terpenting mewujudkan La Convivencia. Pada tahun 929, beliau mengumumkan diri sebagai Khalifah Islam Andalus, dan melantik beberapa orang Kristian (Mozarabs) dan Yahudi memegang jawatan penting kerajaan seperti menteri Hasdai Ibn Shapmut (Yahudi). Disamping itu, golongan Yahudi dan Kristian boleh menjalankan aktiviti agama mereka.

20130731-190343

Islam sangat menghormati kepercayaan dan agama lain dan boleh duduk semeja minum kopi, asalkan ada toleransi. 

Inilah Islam, La Convivencia!

Dakwah bil hal.

Salah silap mohon teguran

73_1

Selimutsura@ http://www.ayyuhalmuzzammil.wordpress.com

Saujana Melawati, Kuala Lumpur

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s