Imam Al-Qurtubi, dari Cordova, Sepanyol?

Apa kaitan Cordoba dengan nama seorang tokoh Imam Al-Qurtubi?

Adakah beliau berasal dari Cordoba? Siapakah Al-Imam Al-Qurtubi?

Pernahkah anda pernah melihat atau tahu tentang kitab Tafsir Qurtubi?

Cordoba-Attractions-Monuments-and-Popular-Sights

Masjid Jamek Qurtubah atau Cordoba, kini dikenali sebagai Mezquita – Cathedral de Cordova.

Cordoba atau Cordova adalah sebuah bandar utama di negara Sepanyol. Bandar Cordoba terletak tidak jauh dari Granada dan Seville. Sejarah membuktikan Cordoba adalah tempat bersejarah bagi kerajaan Islam Andalus yang bertapak sejak awal 700 masihi.

Cordoba sangat terkenal sebagai pusat ilmu pada masa lalu, selain menjadi ibu kota Andalus. Amir Abdul Rahman III (929 – 961M) dengan gelaran Khalifah, menjadikan Cordoba sebagai tumpuan dunia pada masanya dengan menjadi Masjid Jamek Cordoba, universiti Islam terkemuka dunia dan pusat kenegaraan. Sehingga hari ini, Masjid Jamek Qurtubah menjadi tumpuan para pelancong yang mengagumi keindahan dan kehebatan senireka, sains dan teknologi, namun sedih lebih mendahului jiwa ini apabila tidak lagi solat boleh dilaksanakan disitu.

Mezquita Cordova

Dan disinilah lahirnya insan bergelar Al-Hafiz Al-Imam Al-Qurtubi Rahimahullah pada 610H bersamaan 1214M. Beliau banyak menghabiskan masa beliau dalam bidang ilmu di Mesir selepas kejatuhan Cordoba (1236M) ke tangan Raja Fernando I (Kristian) dan meninggal dunia pada 671H (1273M) di Munyat, Mesir. Nama beliau Abu ‘Abdullah Muhammad ibn Ahmad ibn Abu Bakr Ibn Farah al-Ansari al-Qurtubi. 

Al-Qurtubi adalah gelaran tempat kelahiran beliau di Qurtubah atau Cordoba. Beliau seorang mufassir, muhaddith, dan faaqih (maliki). Ketokohannya dalam bidang al-Quran dengan menghasilkan kitab Tafsir Al-Qurtubi (Al-Jami’ Li Ahkam Al-Quran) yang menjadi rujukan umat Islam sehingga hari ini.

al-Jami-li-AHkam-al-Quran-Tafsir-al-Qurtubi

Kitab Al-Jami’ Al-Ahkam Al-Quran

Antara para guru beliau adalah Abu Hassan Ali Ibn Muhammad Ibn Ali Al-Yahsubi, tokoh hadis Abu Ali Al-Hasan Ibn Muhammad Ibn Muhammad al-Bakri, Rashiduddin Abu Muhammad Abdul Wahhab Ibn Rawwaj Al-Azdi Al-Maliki, Mufti Mesir Bahauddin Abu Al-Hasan Ali Ibn Hibatullah Ibn Salama Al-Lakhmi Al-Misr Al-Shafii (Ibn Al-Jumayzi), Abu Al-Abbas Ibn Al-Muzayyin dan ramai lagi.

Karya yang beliau hasilkan antaranya:

-Al-Asna’ fi Syarh Al-Asma’ Al-Husna, Al-i’lam Bima fi Din An-Nasara wa Izhar Mahasinuddin Al-Islam, Al-Intihaz fi Qurra’ Ahl Al-Kufa wal Basra wal Syam wal Ahl Hijjaz, At-Tadzkirah fi Ahwalil Mawta wal Akhirah.

Semoga Allah merahmati beliau, wahai Al-Imam Al-Qurtubi Rahimahullah.

Salah silap mohon teguran

73_1

Selimutsura@ http://www.ayyuhalmuzzammil.wordpress.com |http://www.najmeeqamar.blogspot.com

Saujana Melawati, Kuala Lumpur

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s