Atiyh 1 – Andalus, yang kita tidak kenali

Andalus, yang kita tidak kenali

Atiyh 31

——————————————————————————————————————-

Andalus, sejarah dan kegemilangannya telah ratusan tahun meninggalkan umat dinihari. Ratusan kilometer bumi asing itu dari denyut Haramain (Makkah dan Madinah), sinar Ad-Din menyeberangi sahara dan membelah lautan luas sehinggalah kalimah syahadah membuka bumi itu dengan gemilang. Perajurit syahadah, radhiyallahu anhum dan sekalian rahimahumullah bersungguh – sungguh mengangkat Al-Quran dan As-Sunnah sebagai ketetapan ummatik dan universal yang menjulang bumi Andalus, dipersada dunia.

Andalus, merujuk ke satu kerajaan Islam unggul di benua Eropah[1] yang melingkungi negara Sepanyol, Portugal dan sebahagian Perancis pada satu masa. Nama Andalus, berasal dari nama Vandalusia iaitu satu suku Eropah orang – orang Vandal (Tanah Vandal) yang mendiami kawasan tersebut sejak abad kelima masihi.[2] Kerajaan Andalus, berdiri kurang 100 tahun selepas kewafatan baginda Rasulullah ﷺ pada 12 Rabi’ul awwal tahun ke 11 Hijrah[3] bersamaan 632 masihi.

535337_898752973579695_4061563598246342118_n

Perlu kita fahami, dan telusuri sejarah Islam yang bermula sejak abad ke 5. Nabi kesayangan kita Sayyidina Muhammad ﷺ dilahirkan di Makkah dan di maqamkan di Raudhah, Madinah al-Munawwarah. Selama lebih 20 tahun (622 – 632 M) baginda ﷺ memerintah Islam berpusat di Madinah, terdapat sebuah peristiwa yang menarik ketika mengharungi perang Khandak (al-Ahzab).

Dicatatkan dalam sejarah, ketika para sahabiah menggali lubang khandak ada seketul batu besar sukar untuk dipecahkan. Lalu salah seorang sahabiah ini pergi dan mengadu kepada Rasulullah ﷺ akan kehadiran batu besar tersebut. Baginda Nabi ﷺ lantas memegang penukul dan mengetuk dengan lafaz Bismillah. Pukulan yang pertama, menandakan kunci Kerajaan Syam (dikuasai Rom) akan jatuh ke tangan Muslimin. Pukulan kedua, menandakan kunci kerajaan Parsi (Kerajaan Majusi) juga turut jatuh ke tangan Muslimin dan pukulan ketiga menghancurkan terus batu tersebut menandakan kunci kerajaan Yaman juga bakal diberikan kepada umat Islam[4]. Pada zaman Nabi Muhammad ﷺ, hanya kunci kerajaan Yaman sahaja yang sempat Rasulullah ﷺ lihat, kunci kerajaan Syam dan Parsi pula ditawan hebat pada zaman Khalifah Sayyidina Umar al-Khattab r.a yang digerakkan bermula zaman Sayyidina Abu Bakr As-Siddiq r.a.

Misi dakwah ke serata ceruk timur tengah, membawa kepada pembukaan demi pembukaan sehinggalah pada zaman Kerajaan Islam Bani Umayyah (661 – 750 M), Sepanyol berjaya dibuka oleh Muslimin. Nama – nama seperti Tariq Ibn Ziyad (Komander Tanjah), Musa Ibn Nusayr (Gabernor), Tarif Ibn Malik, Mughits Ar-Rumi (Komander berkuda Tariq),  rahimahumullah jami’an. Rondaan bermula 91 H (710 M) membawa episod kemenangan pada tahun berikutnya[5] selepas mendapat kebenaran Khalifah ke-6 Bani Umawi Al-Walid I bin Abd Malik (705 – 715 M). Pada detik ini, empayar Islam meliputi sejauh barat di Sepanyol sehingga ke Sind (India, Pakistan, dan barat China), dan Transoxiana (Khurasan).

Andalus, perlu kita dalami dan fahami. Ia bukan hanya sekadar sejarah sebuah kerajaan tetapi gambaran tamadun dunia Islam yang merentasi landskap geografi, politik, ekonomi dan sosial namun mengaplikasi konsep negara Islam Madinah. Kepelbagaian agama dan bangsa, mereka bertaa’mul dalam mendirikan tempat teduh yang selesa, saling bertolak ansur dan bertimbang rasa serta saling melindungi antara satu sama lain. Ini merujuk kepada konsep “Taawwun” iaitu bantu – membantu. Kalimah “La Convivencia”[6] adalah hubungan agama dan budaya yang wujud 1000 tahun lampau di bumi Andalus merujuk kepada konsep “Taawwun”, berlaku adil kepada setiap jiwa tanpa prejudis dan fanatisme.

———————————————————————————————————-

[1] Aidil Adha Sulaiman, Dari Andalusia ke Amerika, Karya Bestari (2015).

[2] Chejne dan Anwar G, Muslim Spain: Its History and Culture, Minneapolis: The University of Minneasota
Press (1974).

[3] Safiyyu Rahman Mubarakfuri, Ar-Rakhikul Makhtum, Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (2011).

[4] Safiyyu Rahman Mubarakfuri, Ar-Rakhikul Makhtum, Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (2011), Sunan An-Nasai 2/56. Musnad Ahmad. Tarikh Ibn Hisham, 2/219.

[5] Jeffry R. Halverson, The Tariq Ibn Ziyad Master Narrative, Arizona State University (2011).

[6] Lindsey Vaughan, Convivencia : Christians, Jews and Muslims in the Medieval Spain, University of Tennessee Honors Thesis (2003).

—————————————————————————————————–

Salah silap mohon teguran

73_1

Selimutsura@ http://www.ayyuhalmuzzammil.wordpress.com |http://www.najmeeqamar.blogspot.com

Saujana Melawati, Kuala Lumpur

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s