Atiyh 2 – Kuda – kuda perang Tariq, Siap Sedia!

Kuda – kuda perang Tariq, siap sedia!

Atiyh 32

Selepas era kegemilangan Khulafa’ur Rasyidun selama 30 tahun (632 – 661 M), empayar Islam meliputi hujung Azerbaijan sehinggalah ke pulau Cyprus[1]. Pernah dicatatkan, bahawa Saiyyidina Uthman Ibn Affan r.a (Khalifah Islam 23 – 35 H) pernah menghantar satu armada laut ke bumi Vandal (Andalus) dan bertempur dipesisirnya (rujukan nanti saya kemukakan). Jika benar, ini adalah siri pertembungan pertama Islam menjejakkan kaki ke Sepanyol yang dikuasai Rom.

Nabi Muhammad ﷺ pernah bersabda, menjadi sebab mengapa para sahabat, tabi’ dan tabiin bersungguh – sungguh  melaksanakan misi dakwah ke eropah.

Pertama hadis yang cukup masyhur, Sabda Rasulullah ﷺ bermaksud:

“Kota Konstantinopel akan dibuka. Pemimpin yang menaklukkannya adalah sebaik-baik pemimpin dan pasukan yang berada di bawahnya adalah sebaik-baik pasukan.”[2]

Beberapa kali skuad mujahidin sejak era Bani Umayyah (661 M – 750 M) dipersiapkan bagi menghadapi Kota Konstantiniyyah (kini Istanbul), hinggalah kota tersebut jatuh ke tangan Muslimin pada 29 Mei 1453 masihi[3] (selepas 800 tahun) bagi menjadi umat yang terbaik apatah lagi kata – kata tersebut disabdakan sendiri oleh insan agung ﷺ. Berdekatan tembok Konstantin – Byzantium bersemadinya jasad Abu Ayub Al-Ansari r.a ketika menyertai kempen jihad pada usianya 98 tahun[4] bersama para sahabiah yang lain ketika era Bani Umaiyyah.

Conquest_of_Constantinople,_Zonaro

Sultan Muhammad Al-Fatih, dan muslimin Uthmani berjaya membuka Kota Konstantinople dengan menukar namanya kepada Islambol.

Hadis yang lain juga, ada menyebut sepertimana Sabda Nabi ﷺ berkaitan pembukaan Islam di bumi Konstantiniyyah dahulu atau Rumiyyah yang maksudnya :

“ Abu Qubail berkata: Ketika kita sedang bersama Abdullah bin Amr bin al-Ash, dia ditanya: Kota manakah yang akan dibuka terlebih dahulu; Konstantinopel atau Rumiyah?Abdullah meminta kotak dengan lingkaran-lingkaran miliknya. Kemudian dia mengeluarkan kitab.

Abdullah berkata: Ketika kita sedang menulis di sekitar Rasulullah shallallahu alaihi wasallam, beliau ditanya: Dua kota ini manakah yang dibuka lebih dulu: Konstantinopel atau Rumiyah/Roma?Rasul menjawab, “Kota Heraklius dibuka lebih dahulu.” iaitu: Konstantinopel.[5]

(Hadis riwayat Imam Ahmad, ad-Darimi, Ibnu Abi Syaibah dan al-Hakim)

Hebat, begitu yakin dan tinggi iman mereka, para sahabat terhadap sabda Baginda Nabi ﷺ, mereka buktikan kebenaran wahyu yang turun dari Allah S.W.T, Yang Maha Suci walaupun nyawa mereka dikorbankan. Kerajaan Bani Umawi, yang diasaskan oleh Sayyidina Muawiyah Ibn Abi Sufyan yang berpusat di Damsyik, Syria meneruskan kempen besar – besaran dakwah ke Timur dan Barat.

Peranan yang dimainkan oleh Uqbah Ibn Nafi’ Rahimahullah (670 – 683 M)[6], panglima perang Islam yang menyatukan kota – kota sekitar Afrika Utara (didiami bangsa Bar bar) dan pesisirnya dahulu dikuasai Rom, sehinggalah ke Maghribi. Ini memberi jalan mudah untuk misi seterusnya ke Andalus, 30 tahun berikutnya.

10

Pada awal abad ke 8, Musa Ibn Nusayr merupakan Gabernor Ifriqiyya[7] (Afrika) bagi kerajaan Bani Umawi di bawah Khalifah Al-Walid I. Kawasannya meliputi Maghrib Al-Aqsa iaitu Algeria, Libya, Tunisia, Maghribi, Sahara dan sebahagian Afrika tengah. Orang – orang Bar bar[8], banyak menyumbang dan menyokong pergerakan dakwah Islamiah sekitar Afrika, malahan mereka terpilih untuk membantu menyebar luaskan akidah Islam ke eropah melalui jalur perdagangan dan penjelajahan.

Firman Allah S.W.T, buat umat yang terbaik.

Kamu (wahai umat Muhammad) adalah sebaik-baik umat yang dilahirkan bagi (faedah) umat manusia, (kerana) kamu menyuruh berbuat segala perkara yang baik dan melarang daripada segala perkara yang salah (buruk dan keji),  serta kamu pula beriman kepada Allah (dengan sebenar-benar iman).

(Surah Ali Imran: 110)

Musa Ibn Nusayr telah memberi kepercayaan yang tinggi kepada warga Bar bar, keikhlasan dan kesetiaan mereka berjuang untuk Islam. Didikan agama Islam yang mewarnai kehidupan mereka lebih baik, dimana sifat kepuakan dan asabiah juga membelenggu permusuhan sesama mereka sebelum Islam. Lahir dari bumi Bar bar itu seorang panglima yang soleh dan terkenal iaitu Tariq Ibn Zyad rahimahullah, yang berkhidmat sebagai Gabernor Tanjah (Tangiers, Maghribi) di bawah seliaan Musa Ibn Nusayr dan menunggu dengan sabar, misi yang bakal dilaksanakan.

0327b7841a91020cceee610b7266b23d

———————————————————————————————————

[1] Raffar Mat, Kerajaan Khalifah Islam Pemerintahan Khulafa’ur Rasyidin, HR Publishing (2015).

[2] Al-Hakim, Mustadrak no. 8300 (Sahih). Az-Dzahabi, Talkhis Al-Mustadrak (Sahih). At-Tabrani, Al-Mu’jam Al-Kabir no. 1216. Imam Al-Bukhari, At-Tarikh Al-Kabir no. 1760. Al-Haithami, Majma’ Az-Zawaid no. 10384 dan As-Suyuti, Al-Jami’ As-Shoghir no. 7227 (Sahih).

[3] Bersamaan 20 Jamadil Awwal 857 H.

[4] Raffar Mat, Kerajaan Khalifah Islam Pemerintahan Khulafa’ur Rasyidin, HR Publishing (2015).

[5] Al-Hakim dan Az-Dzahabi (Sahih).

[6] Membuka Qairawan (670 M) sebagai pusat pemerintahan Islam di Afrika.

[7] Youssef M. Choueiri, A Companian to the History of the Middle East: Chapter 2 by Fred M. Donner, Blackwell Publishing (2005).

[8] Bangsa majoriti mendiami utara Afrika. Pengalaman penulis di Maghribi (2007), bahasa tutur asal Amazigiyyah, berwajah bujur, warna kulit sawa matang, berambut hitam (kebanyakan kerinting dan ikal mayang), sifat mereka agresif dan berani.

——————————————————————————————————

Salah silap mohon teguran

73_1

Selimutsura@ http://www.ayyuhalmuzzammil.wordpress.com |http://www.najmeeqamar.blogspot.com

Saujana Melawati, Kuala Lumpur

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s