Atiyh 3 – Jabal Tariq itu Gibraltar, Ibn Zyad

Jabal Tariq itu Gibraltar, Ibn Zyad

Atiyh 9

Lensa pergunungan dan keindahan muka bumi Maghribi, tidak jauh tumpahnya seperti Andalus (pengalaman penulis di Maghribi : 2007). Istana, masjid, madrasah, pasar, dan taman – taman sekitar tinggalan kerajaan – kerajaan yang pernah memerintah Maghribi sebelum ini masih kekal dan indah terpelihara. Tiga kerajaan besar Islam asal Maghribi yang pernah bertapak di bumi Andalus seperti Kerajaan Murabitun[1] (1091 – 1147 M), Muwahhidun[2] (1147 – 1236 M) dan sebahagian kecil oleh Meriniyyun (sekitar 1280 – 1344 M). Mereka telah menyeberangi selat yang sama dilalui oleh Tariq Ibn Zyad Rahimahullah 400 sebelum mereka. Besar jasa kepada Islam dan umat!

DSCN1496

Gambar di Kasbah de Odayas, Rabat

Sekitar tahun 700 M, Semenanjung Iberia (Andalus) dikuasai oleh Kerajaan Goth[3] (Gotik) atau Visigothic yang merupakan kerajaan Rom Barat terkuat sekitar abad ke 5 – 7. Kawasan pemerintahannya meliputi sebahagian besar wilayah Perancis sehingga ke Portugal. Namun penguasaan kerajaan Kristian ini semakin mengecil kerana faktor persaingan kerajaan lain dan kelemahan pemerintah, ekonomi dan sosial pada akhir abad ke 7. Raja Roderick (Luderik) merupakan raja terakhir yang mewarisi kebesaran kerajaan Visigotik (710 – 711 M) selepas kematian Raja Wittiza (694 – 710 M) yang penuh konspirasi.

GothicEuropeFrankishDivision526

Hajat Khalifah Al-Walid I Ibn Abdul Malik (kerajaan Islam Umawi berpusat di Damsyik, Syria) untuk memperluaskan wilayah Islam ke Ibu Kota Rom melalui Sepanyol bakal menjadi kenyataan (selepas beberapa percubaan melalui pintu Konstinople gagal) apabila seorang kenamaan Visigotik iaitu Julian Count of Ceuta[4], seorang Gabenor Visigotik di Sabtah (Ceuta), Maghribi dan Al-Khadra’ (Algecires, Spain)[5] telah datang meminta bantuan Musa Ibn  Nusayr (Gabenor Islam Afrika) untuk menjatuhkan Raja Luderik dan kerajaannya di Sepanyol.

Raja Roderick, raja terakhir Kerajaan Gothik

Raja Roderick, raja terakhir Kerajaan Gothik

Raja Luderik terkenal dengan kezaliman, tamak kuasa dan harta sehingga rakyat hidup dalam penindasan. Bahkan, catatan sejarah menyebut, Florinda (anak Julian) yang kononnya dihantar belajar di istana Toledo telah dicabuli sendiri oleh sang raja[6]. Julian memberi kerjasama kuat dengan memberi bantuan kapal – kapal di pelabuhan Sabtah kepada Muslimin. Tugas berat ini, mendapat keizinan khalifah dan Musa Ibn Nusayr menggerakkan panglimanya Tariq Ibn Zyad dan Tarif Ibn Malik untuk memanfaatkan misi tersebut.

Jabal Tariq

Jabal Tariq, kini dikenali dengan nama Gibraltar mengabadikan nama Panglima Islam Tariq Ibn Zyad

Tarif Ibn Malik[7] (seorang Muslim Bar bar) telah dihantar sebagai agen perisik “intelligent” ke semenanjung Iberia. Ini memudahkan misi secara taktikal kekuatan dan kelemahan musuh dan lokasi strategik, jalan paling sesuai selepas menyeberangi lautan Gibraltar. Bersama – sama Tarif Ibn Malik dikatakan seramai 400 muslimin dan 100 ekor kuda[8], selepas beberapa bulan beliau pulang ke Tanjah membawa khabar dari penyiasatan yang dijalankan kepada Musa Ibn Nusayr. Satu lokasi bersejarah, di pesisir selatan Sepanyol dikenali dengan nama Tarifa bersempena nama tokoh Tarif Ibn Malik rahimahullah.

Tanjah (Tangiers), Sabtah (Ceuta), Jabal Tariq (Gibraltar) dan Tarif (Tarifa)

Tanjah (Tangiers), Sabtah (Ceuta), Jabal Tariq (Gibraltar) dan Tarif (Tarifa)

Panglima Tariq Ibn Zyad mempersiapkan kelengkapan perang, dicatatkan para perajurit Islam seramai 7000[9] orang terdiri daripada orang Bar bar, Arab dan Afrika. Beliau sebagai penguasa di bandarnya iaitu Tanjah[10], Morocco (Tangiers) mula bergerak ke Pelabuhan Sabtah (Ceuta) dimana pusat pelabuhan milik Count Julian. Peristiwa ini berlaku pada 7 Rejab tahun 92 H (bersamaan 30 April 711 M).

Tariq Ibn Zyad dan mujahidin belayar meninggalkan keluarga, harta dan kepentingan peribadi di tanah air, kecuali jasad dan nyawa demi menyahut seruan jihad fi sabilillah. Pastinya sepanjang pelayaran, para mujahid memikirkan hari – hari yang bakal mereka hadapi esok. Dari pelabuhan Ceuta, Muslimin  mendarat di sebuah tempat di mana terdapat satu bukit batu yang besar. Pemilihan tempat itu sangat strategik, kerana terlindung dari intipan musuh bahkan sesuai sebagai kubu pertahanan semulajadi. Bukit batu itu kini terkenal sebagai salah sebuah pusat tumpuan pelancongan yang terkenal di eropah iaitu Gibraltar, mengambil nama arab Jabal Tariq.

Europa-point-gibraltar-mosque

Bagi umat Islam, Jabal Tariq juga dikenali dengan nama Jabal Fatih adalah simbolik kemenangan, dan disinilah bermulanya sinar Iman menerangi ke serata bumi Sepanyol.

Tariq Ibn Zyad dan para Mujahid pun mara. Allahuakbar!

————————————————————————————————————————

[1] Aidil Adha Sulaiman, Dari Andalusia ke Amerika, Karya Bestari (2015).

[2] Ibid

[3] C. Jinarajadasa, The Moors in Spain (Adyar Pamphlets), Theosopical Publishing House (1932)

[4] Harold Livermore, The Twilights of the Goths : The Rise and Fall Kingdom of Toledo c 565 – 711, Intellect Bristol UK (2006).

[5] Ibn Abd Al-Hakam, The Islamic Conquest of Spain. http://legacy.fordham.edu/halsall/source/conqspain.asp

[6] Harold Livermore, The Twilights of the Goths : The Rise and Fall Kingdom of Toledo c 565 – 711, Intellect Bristol UK (2006).

[7] Ibn Abi Hashim Al-Muhajir, An Incomplete History : The Muslim of Spain Post – 1492

[8] C. Jinarajadasa, The Moors in Spain (Adyar Pamphlets), Theosopical Publishing House (1932)

[9] An Incomplete History : The Muslim of Spain Post – 1492

[10] Tracing the Footsteps of Tariq Ibn Ziyad, The Brunei Times Islamia (30.4.2010)

—————————————————————————–

Salah silap mohon teguran

73_1

Selimutsura@ http://www.ayyuhalmuzzammil.wordpress.com |http://www.najmeeqamar.blogspot.com

Saujana Melawati, Kuala Lumpur

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s