Atiyh 4 – Tersungkur Gothik, di lembah keangkuhan

Tersungkur Gothik, di lembah keangkuhan

 aNDALUSKU

Ibn Zyad bingkas berkata di Jabal Tariq :

“Wahai kaumku (dikalangan lelaki), dihadapan kamu adalah musuh, manakala dibelakang kamu adalah lautan. Demi Allah! Kamu tidak dapat lari kemana – mana melainkan kemenangan ataupun syahid”.[1]

Raja Luderik (Rodrigo/Roderic), Sang raja Visigotik berpusat di Toledo mendengar khabar bahawa Muslimin telah pun mendarat di Selatan Sepanyol. Walaupun dirinya adalah Raja Visigotik namun wilayah selatan Sepanyol pula (Cartagenesa dan Baetica) hak autonomi dipegang oleh kerabatnya iaitu Tudmir (Theodemir) yang berpusat di Murcia manakala di Utara sebelah Timur (Septimania dan Tarraconesa) di kuasai oleh kerabat Achila[2]. Konflik dalaman antara para pemerintah Visigotik serta permusuhan dengan Kerajaan Basque di Pyreneese, memberi signal penting akan kelemahan mereka[3]. Bahkan kebanyakan penduduk Yahudi dan Kristian tidak menyukai polisi Raja Luderik yang menindas

WKe89

Tariq Ibn Zyad rahimahullah dan Muslimin bergerak dari Jabal Tariq, dan menghantar pasukan ke daerah Cartaja (Carteya) dan Al-Khadra’ (Algecires), lalu menguasai dengan mudah. Pasukan Tariq Ibn Zyad telah bertembung dengan pasukan Tudmir (Pembesar Visigotik Murcia) lalu mereka dikalahkan berdekatan Algecires. Selepas 2 bulan, Muslimin berjaya menguasai sebahagian kecil Selatan Sepanyol dari Tarifa sehingga ke Carteya. Lalu Tudmir menghantar utusan memohon bantuan Raja Luderik.

Mendengar berita tersebut, Raja Luderik telah mengerahkan 60,000[4] – 100,000 tentera dan berkumpul berdekatan lembah Guadalete atau Wadi Lakka[5] (Barbate). Panglima Tariq mengutus surat kepada Musa Ibn Nusayr di Qayrawan, Tunis bagi meminta pasukan tambahan bagi menghadapi Visigotik. Pasukan tambahan seramai 5000 muslimin, tiba dan bergabung dengan pasukan Tariq. Pertempuran ini bakal menyaksikan pertembungan hebat antara kedua belah pihak berdekatan utara Madinah Siduniyyah (Sedonia).

10-Wadi-Barbate-Guadalete

Perang Wadi Lakka, berlaku pada bulan Ramadhan 92 H (ada catatan menyebut 28 Ramadhan tahun 92 H bersamaan 19 Julai 711 M) antara Muslimin dan Kristian Gotik. Pertemuan mereka berdekatan Wadi Lakka (kini Guadalete), pasukan Visigotik diketuai sendiri oleh Raja Luderik, dan bersamanya Oppa[6] dan Sisbert[7]. Pertempuran hebat ditempuhi Tariq Ibn Zyad dan para mujahid rahimahumullah, seumpama Badar Al-Kubra. Hari demi hari mereka berlawan, dan akhirnya Allah Taala memberikan kemenangan kepada Muslimin selepas 7 hari dalam medan perang, sehingga Raja Luderik melarikan diri dan turut terbunuh bersama baki tentera ke arah sungai. Kaum Yahudi Sepanyol banyak membantu Muslimin menewaskan Kerajaan Gotik, kemarahan mereka kepada Raja Luderik tidak dapat disangkal.[8]

            Tariq Ibn Zyad dan para Mujahid meneruskan penjelajahannya ke utara Sepanyol, Oppa melarikan diri Kota Toledo. Beliau membahagikan Skuad besar Muslimin kepada beberapa pasukan. Seramai 700 anggota tentera Muslimin bergerak ke Qurtubah (Cordoba) diketuai oleh Panglima Mugith Ar-Rumi. Manakala 2 pasukan lagi menuju ke Mallaqah (Malaga) dan Elvira, sehingga ke Gornatoh (Granada). Panglima Tariq pula menuju ke Ibu Kota Visigotik iaitu Tulaytulah (Toledo) lalu membukanya pada tahun 711 atau 712 masihi[9]. Kebanyakan bandar – bandar dan kota – kota kosong ditinggalkan orang – orang besar Visigotik. Penduduk tempatan yang terdiri daripada Kristian dan Yahudi menerima kedatangan Muslimin ke kota – kota mereka dengan baik.[10] 

el_final_de_don_rodrigo_el_ataque_musulman_2000x814

Tariq dan Para mujahid bertembung dengan pasukan Visigotik di Wadi Lakka.

el_final_de_don_rodrigo_la_derrota_visigoda_2000x814

Raja Luderik melarikan diri, dan tewasnya sang Raja yang sombong.

Melihat kemenangan yang dipimpin oleh Tariq Ibn Zyad dan sahabat – sahabatnya, Pada bulan Ramadhan tahun 93 H bersamaan Jun 712 M, Musa Ibn Nusayr, dan anaknya Abdul Aziz bersama 18,000[11] muslimin (dari tanah Arab-Yaman[12]) mendarat di Cadiz, Sepanyol menyertai Tariq dalam misi jihad di Andalus. Kemenangan ini telah menggembirakan Khalifah Al-Walid I, daulah Islam Bani Umayyah kini menguasai negara paling barat iaitu Ishbaniyyah (Sepanyol) dan paling Timur sejauh Sind (India). Musa Ibn Nusayr membuka Kota Ishbiliyya (Seville) selepas 3 bulan[13] mengepung kota tersebut, dan memberi hak kepada orang Yahudi mengambil alih. Anaknya Abdul Aziz b. Musa juga bergerak dengan pasukannya ke arah timur (Malaga, Granada dan Orihuela).

Umayyads

Kehilangan Raja Luderik, dan golongan aristokrat mengakibatkan Kerajaan Visigotik di semenanjung Iberia keseluruhannya runtuh tanpa ada sesiapa yang mempertahankannya. Bangunan dan kubu – kubu besar tidak lagi dikawal, Kekalahan Visigotik di Wadi Lakka (Barbate) merupakan “turning point” sejarah Islam dan dunia. Dahulunya sebuah negara Kerajaan Kristian Rom iaitu Visigotik, siapa sangka bumi Sepanyol bakal bertukar menjadi serambi Makkah di eropah selama lebih 500 tahun.

Benarlah Firman Allah Taala dalam surah Ali Imraan (26) yang bermaksud :

“Katakanlah (wahai Muhammad): Wahai Tuhan yang mempunyai kuasa pemerintahan! Engkaulah Yang memberi kuasa pemerintahan kepada sesiapa yang Engkau kehendaki, dan Engkaulah yang mencabut kuasa pemerintahan dari sesiapa yang Engkau kehendaki. Engkaulah juga yang memuliakan sesiapa yang Engkau kehendaki, dan Engkaulah yang menghina sesiapa yang Engkau kehendaki. Dalam kekuasaan Engkaulah sahaja adanya segala kebaikan. Sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu.”

Allahuakbar!!! La Haw La wa la Quwwata illa billah.

——————————————————————

Salah silap mohon teguran

73_1

Selimutsura@http://www.ayyuhalmuzzammil.wordpress.com |http://www.najmeeqamar.blogspot.com

Saujana Melawati, Kuala Lumpur

——————————————————————–

[1] Albert F. Calvert, Moorish Remains in Spain, John Lane Company (Digitized by University of California)

[2] Penemuan duit Achila di Narbonne, Gerona, Tarragona dan Zaragoza.

[3] Roger Collins, Visighotic Spain 409 – 711, Black Well Publishing (2004)

[4] Arshad Gamiet, Gibraltar to Granada, Islamic Tourism Autumn (2003)

[5] Abd Al Hakam dalam catatan Futūh Misr, perang itu berlaku di Medina Sidonia atau Shedunya. Manakala yang lain menyatakan di Wadi Lakka atau Guadalete.

[6] Bapa Sepupu Luderik, iaitu anak Raja Egica juga adik beradik Raja Wittiza.

[7] Arbishop Toledo.

[8] Raffar Mat, Kerajaan Khalifah Islam Pemerintahan Khulafa’ur Rasyidin, HR Publishing (2015)

[9] Roger Collins, Visighotic Spain 409 – 711, Black Well Publishing (2004)

[10] Albert F. Calvert, Moorish Remains in Spain, John Lane Company (Digitized by University of California)

[11] Albert F. Calvert, Moorish Remains in Spain, John Lane Company (Digitized by University of California)

[12] Marilyn Penn Allen, Cultural Flourishing in Tenth Century Muslim Spain among Muslims, Jews, and Christian, A Thesis for Master of Georgetown University, Washington DC (2008).

[13] Ibid

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s